Zatrucia grzybami?php>
Zgodnie z danymi obejmującymi wszystkie województwa w Polsce w roku 2017, zatruciu grzybami uległy 24 osoby - w tym wszystkie hospitalizowano. Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów.?php>
?php>
Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia mogą wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od spożycia grzybów.?php>
?php>
Najczęstsze objawy zatrucia grzybami:?php>
- ?php>
- nudności, ?php>
- wymioty, ?php>
- ból brzucha i głowy, ?php>
- podwyższona temperatura ciała. ?php>
Przy zatruciu grzybami możemy na początku mieć objawy podobne jak przy niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego.?php>
?php>
Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn.?php>
Pierwsza pomoc:?php>
Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie zapewnić pomoc lekarską, skontaktować się z numerem alarmowym 999 lub 112 albo przewieźć chorego do szpitala.?php>
?php>
Czekając na pomoc medyczną można sprowokować wymioty.?php>
?php>
Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.?php>
Leczenie:?php>
Bardzo często pacjenci nie kojarzą swoich dolegliwości ze spożyciem grzybów i bagatelizują objawy.?php>
?php>
Zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci.?php>
?php>
Leczenie polega na płukaniu żołądka, podawaniu węgla aktywnego oraz uzupełnianiu płynów i elektrolitów. Stosowane jest również leczenie objawowe.?php>
?php>
Najczęstsze i najbardziej niebezpieczne zatrucia spowodowane są na skutek spożycia Muchomora sromotnikowego, który mylony jest z takimi grzybami jadalnymi jak: Kania czubajka, Gąska zielona.?php>
?php>
Hospitalizacja w przypadku zatruć trwa od kilku do kilkunastu tygodni a badaniu i leczeniu powinny się poddać wszystkie osoby, które jadły potrawę z trującymi grzybami, a nie tylko te, które mają objawy zatrucia.?php>
Spożywanie grzybów:?php>
Nie zaleca się jedzenia grzybów:?php>
- ?php>
- kobietom w ciąży i karmiącym, ?php>
- dzieciom, ?php>
- osobom starszym, ?php>
- osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego. ?php>
Rozpoznawanie grzybów?php>
Zbieranie grzybów wymaga wiedzy oraz doświadczenia.?php>
?php>
Pomoc w rozpoznawaniu:?php>
- ?php>
- Grzyboznawcy - posiadają uprawnienia do oceny grzybów świeżych i suszonych, ?php>
- Klasyfikatorzy grzybów - posiadają uprawnienia do oceny wyłącznie grzybów świeżych. ?php>
Grzyboznawcy oraz klasyfikatorzy grzybów uzyskują uprawnienia w drodze decyzji administracyjnej Wielkopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego, która poprzedzona jest odpowiednim kursem specjalistycznym oraz egzaminem.?php>
- ?php>
- Atlas grzybów - zawierający szczegółowe informacje o grzybach, miejscach ich występowania oraz zdjęcia przedstawiające poszczególne gatunki. ?php>
- Aplikacje mobilne - ułatwiające identyfikację grzybów za pośrednictwem smartfonu, dostępne w postaci mobilnych atlasów grzybów lub identyfikujące grzyby na podstawie zrobionego zdjęcia. ?php>
Pamiętaj!?php>
Zbieraj grzyby, co, do których masz całkowitą pewność. Jeżeli masz wątpliwości, nie ryzykuj, przynieś grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące.?php>
Jak się przygotować do grzybobrania:?php>
- ?php>
- odpowiednie ubranie: bluza lub kurtka, spodnie z długimi nogawkami, peleryna przeciwdeszczowa, kalosze lub buty z wyższą cholewką, czapka lub kapelusz - zabezpieczy nas przed wilgocią oraz ukąszeniem owadów i żmij; ?php>
- koszyk na grzyby najlepiej wiklinowy - w foliowej torebce grzyby zaczynają parować, co sprzyja ich psuciu; ?php>
- nożyk do oczyszczania grzybów - zbierając grzyby delikatnie je wykręcamy z podłoża a pozostałości ściółki czyścimy za pomocą noża; ?php>
- środek odstraszający owady - stanowi dodatkową ochronę przed komarami i kleszczami. ?php>
GIS?php>
?php>
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz