Zamknij

Dieta ketogeniczna dla początkujących — podstawowe informacje

art. sponsorowany + 12:11, 16.05.2024 Aktualizacja: 12:11, 16.05.2024

Zmieniasz sposób żywienia i przechodzisz na dietę ketogeniczną? To popularna dieta, która kładzie duży nacisk na tłuszcze kosztem węglowodanów, a przy tym pozwala zrzucić zbędne kilogramy. Sprawdź, co musisz wiedzieć o diecie ketogenicznej, zanim zaczniesz żywić się w ten sposób.

Na czym polega dieta ketogeniczna?

Dieta ketogeniczna, zwana też keto, polega na zmniejszeniu podaży węglowodanów do absolutnego minimum. Zostają one zastąpione przez tłuszcze, które z czasem organizm zaczyna traktować jako najważniejsze źródło energii. Wszystko dzięki zwiększeniu produkcji ciał ketonowych we krwi i osiągnięcia stanu ketozy.

Osoby początkujące muszą zdawać sobie sprawę z tego, że ketoza powstaje, gdy 60-90% naszej diety składa się z tłuszczy. Natomiast węglowodany to zaledwie 10-15% diety.

Zasady diety ketogenicznej

Podczas układania menu według zasad diety ketogenicznej masz do wyboru dwie strategie, oto one:

  • spożywanie tłuszczów w stosunku 4:1 – w tym przypadku posiłki tworzone są według zasady, że na 4 g tłuszczów przypada 1 g białka i 1 g węglowodanów;
  • spożywanie tłuszczów w stosunku 3:1 – z kolei tutaj tłuszczów jest nieco mniej, bo na 3 g tłuszczów przypada 1 g białka i 1 g węglowodanów.

Jeśli chcesz zdecydować się na dietę keto oferowaną przez firmę cateringową, to zwróć uwagę na ofertę dostępną na tej stronie internetowej ketolove.pl/krakow/. Dzięki możliwości zamówienia diety pudełkowej nie musisz poznawać wszystkich szczegółów związanych z tym, jak układać menu według zasad diety ketogenicznej, bo dietetyk i catering zrobią to za Ciebie.

Dieta ketogeniczna – co można jeść?

Zwróćmy teraz uwagę na to, co można jeść na diecie keto. Możliwości jest całkiem sporo. Najczęściej posiłki składają się z:

  • mięsa – drób, jagnięcina, cielęcina, wołowina i wieprzowina;
  • ryb i owoców morza – m.in. tuńczyk, łosoś, śledzie, krewetki, kraby, makrela;
  • warzyw – koniecznie z tych o niskim indeksie glikemicznym, takich jak szparagi, awokado, kapusta, fasolka szparagowa, sałata, kalafior, szpinak itd.;
  • olejów i tłuszczów – oleje roślinne, masło, dobrej jakości majonez;
  • nabiału – mleko, kefiry, jogurty naturalne, sery.

Oprócz tego trzeba pamiętać, żeby każdego dnia wypijać również ok. 2 litry wody. Na stronie ketolove.pl/gdow/ możesz w praktyce sprawdzić, z jakich produktów spożywczych składają się posiłki w diecie keto.

Czego unikać na diecie ketogenicznej?

Najważniejsze jest to, aby ograniczyć spożywanie węglowodanów, owoców i alkoholu. Do tego konieczne jest wyeliminowanie z diety słodyczy, soków owocowych, słodkich płatków śniadaniowych, ale też pieczywa, kasz, ryżu i ziemniaków.

Dieta ketogeniczna dla początkujących wcale nie jest skomplikowana. Wystarczy, że poznasz najważniejsze zasady, co można, a czego nie można jeść na diecie keto.

(art. sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%