Zamknij

Chcesz się zdrowiej zestarzeć, spożywaj herbatę i owoce

08:33, 08.05.2025 Aktualizacja: 10:19, 08.05.2025
Skomentuj PAP PAP

Większe spożycie czarnej herbaty, jagód, owoców cytrusowych i jabłek może pomóc zdrowiej się starzeć - informuje pismo "Nucleic Acids Research".

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Edith Cowan University (Australia), Queen’s University Belfast (Irlandia Północna) i Harvard T.H. Chan School of Public Health (USA) wykazało, że żywność bogata we flawonoidy może pomóc obniżyć ryzyko wystąpienia kluczowych elementów niezdrowego starzenia się, w tym kruchości (frailty), upośledzenia funkcji fizycznych i pogorszenia zdrowia psychicznego.

Używane w medycynie pojęcie "kruchość" dotyczy starszych osób, które są najbardziej narażone na niekorzystne skutki starzenia - upadki, niepełnosprawność, częste przyjęcie do szpitala, konieczność długoterminowej opieki. Osoby takie zazwyczaj mają słabe mięśnie, schorzenia takie jak zapalenie stawów, słaby wzrok, głuchota czy problemy z pamięcią. Osoby starsze z kruchością chodzą powoli, łatwo się wyczerpują, mają trudności ze wstawaniem z krzesła lub wchodzeniem po schodach. Zazwyczaj nie mogą opuścić domu bez czyjejś pomocy.

"Celem badań medycznych jest nie tylko pomoc ludziom w dłuższym życiu, ale także zapewnienie im zdrowia tak długo, jak to możliwe" — powiedziała dr Nicola Bondonno, wykładowczyni Edith Cowan University (ECU).

"Wiemy z poprzednich badań, że osoby, które spożywają więcej flawonoidów, żyją dłużej, a także są mniej narażone na zachorowanie na którąkolwiek z głównych chorób przewlekłych, takich jak demencja, cukrzyca czy choroby serca. Nasze badania pokazują, że osoby spożywające więcej flawonoidów starzeją się lepiej" - dodała.

Autorzy badań (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916525000784?via%3Dihub) przeanalizowali dane 62 743 kobiet i 23 687 mężczyzn zebrane w ciągu 24 lat. Jak się okazało, kobiety z najwyższym spożyciem flawonoidów miały o 15 proc. niższe ryzyko kruchości, o 12 proc. niższe ryzyko upośledzenia funkcji fizycznych i o 12 proc. niższe ryzyko złego stanu zdrowia psychicznego w porównaniu z kobietami z najniższym spożyciem. Podczas gdy u mężczyzn zaobserwowano mniej powiązań, wyższe spożycie flawonoidów nadal wiązało się z niższym ryzykiem złego stanu zdrowia psychicznego.

"Flawonoidy są dobrze znane ze zmniejszania stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych, wspierania zdrowia naczyń krwionośnych, a nawet pomagania w utrzymaniu masy mięśni szkieletowych - wszystkie te czynniki są ważne dla zapobiegania kruchości i utrzymania funkcji fizycznych i zdrowia psychicznego w miarę starzenia się" - powiedziała starsza autorka, profesor Aedin Cassidy z Queens University Belfast.

Jak dodała, regularne spożywanie produktów bogatych we flawonoidy - takich jak jagody, jabłka, czerwone wino, pomarańcze i herbata - może wspierać zdrowsze starzenie się, zmniejszając ryzyko kruchości, pogorszenia stanu fizycznego i psychicznego. Silniejsze powiązania zaobserwowane u kobiet mogą wynikać z różnic w czasie obserwacji między dwiema kohortami, a nie z rzeczywistych efektów zależnych od płci, które wciąż pozostają niedostatecznie zbadane.

"Odkryliśmy, że uczestnicy, którzy zwiększyli spożycie żywności bogatej we flawonoidy o trzy porcje dziennie, mieli od 6 proc. do 11 proc. niższe ryzyko wszystkich trzech skutków starzenia się u kobiet i o 15 proc. niższe ryzyko złego stanu zdrowia psychicznego u mężczyzn. Ogólnie rzecz biorąc, te wyniki podkreślają potencjał prostych modyfikacji diety w zakresie wpływu na ogólną jakość życia i przyczyniania się do optymalizacji zdrowego starzenia się" — wskazał profesor Eric Rimm z Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Paweł Wernicki (PAP)

pmw/ agt/

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%