Zamknij

Mamy przepis na Kluchy Warmińskie! To potrawa z regionu, która znalazła się na Liście Produktów Tradycyjnych!

WWiM 19:39, 27.10.2025 Aktualizacja: 19:45, 27.10.2025
Skomentuj Foto: WWiM Foto: WWiM

Na początku października na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisane zostały kluchy warmińskie.  

Niemal każdy region ma swoje kluchy i kluski: szare kluski z Wielkopolski, szare kluski „kudłate” z lubelskiego, kluski żelazne z łódzkiego… a od teraz mamy również swoje kluski warmińskie!

Część z Was miała już okazję ich skosztować m.in. podczas Targów żywności regionalnej, naturalnej i tradycyjnej. To właśnie podczas nich, 14 czerwca na Starym Mieście w Olsztynie Karczma Berta przygotowywała swoje popisowe danie. Wielu z Was było zachwyconych ich smakiem, a dziś będziecie mogli je przygotować również w swoim domu!

Kluchy możecie dalej zjeść na miejscu, w Karczmie Berta w Świętej Lipce, chociaż obecnie, w sezonie jesienno-zimowym tylko w weekendy.

Przepis na kluchy warmińskie:

Do przygotowania kluch warmińskich zwanych również kluskami warmińskimi potrzebne są tylko 3 składniki:

  • ziemniaki,
  • mąka pszenna
  • sól (do posolenia wody).

Ziemniaki należy obrać i zetrzeć na tarce. Kolejno odsączyć z nadmiaru wody. Otrzymaną w ten sposób masę wymieszać z mąką pszenną i wyrobić ciasto. W garnku zagotować osoloną wodę. Na gotujący się osolony wrzątek „rzucamy” kluchy formując je łyżką, wcześniej rozkładając surowe ciasto na płasko np. na odwróconej do góry nogami przykrywce lub na desce. Wyławiamy kluchy odsączając na sicie i przelewając zimną wodą, aby kluchy się nie skleiły.

Kluchy warmińskie podawane są najczęściej z twarogiem i ze skwarkami jako samodzielna potrawa. Bywają podawane z cebulą, boczkiem lub jako dodatek do innych dań np. zup (m.in. grzybowej). Z przeprowadzonych wywiadów etnograficznych wynika, że kluski warmińskie jedzone były również z maślanką czy śmietaną. Mimo że są daniem wyjątkowo prostym, są niezwykle smaczne i dlatego warto ich spróbować.

Skąd się wzięły?

Tradycyjna kuchnia Prus Wschodnich, dzisiejszego obszaru Warmii i Mazur, opierała się przede wszystkim na daniach z ziemniaków. Ziemniaki jako tani i łatwo dostępny produkt były bardzo często serwowane w postaci różnych potraw. Kartofle, plince, babka czy kluski ziemniaczane były podstawą pożywienia mieszkańców. Wzmianki o spożywaniu klusek ziemniaczanych na Warmii i Mazurach znajdziemy w książce „Życie codzienne na dawnych Ziemiach Pruskich” Tomasza Chrzanowskiego.

Foto: WWiM

(WWiM)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%