Niemal każdy region ma swoje kluchy i kluski: szare kluski z Wielkopolski, szare kluski „kudłate” z lubelskiego, kluski żelazne z łódzkiego… a od teraz mamy również swoje kluski warmińskie!
Część z Was miała już okazję ich skosztować m.in. podczas Targów żywności regionalnej, naturalnej i tradycyjnej. To właśnie podczas nich, 14 czerwca na Starym Mieście w Olsztynie Karczma Berta przygotowywała swoje popisowe danie. Wielu z Was było zachwyconych ich smakiem, a dziś będziecie mogli je przygotować również w swoim domu!
Kluchy możecie dalej zjeść na miejscu, w Karczmie Berta w Świętej Lipce, chociaż obecnie, w sezonie jesienno-zimowym tylko w weekendy.
Do przygotowania kluch warmińskich zwanych również kluskami warmińskimi potrzebne są tylko 3 składniki:
Kluchy warmińskie podawane są najczęściej z twarogiem i ze skwarkami jako samodzielna potrawa. Bywają podawane z cebulą, boczkiem lub jako dodatek do innych dań np. zup (m.in. grzybowej). Z przeprowadzonych wywiadów etnograficznych wynika, że kluski warmińskie jedzone były również z maślanką czy śmietaną. Mimo że są daniem wyjątkowo prostym, są niezwykle smaczne i dlatego warto ich spróbować.
Tradycyjna kuchnia Prus Wschodnich, dzisiejszego obszaru Warmii i Mazur, opierała się przede wszystkim na daniach z ziemniaków. Ziemniaki jako tani i łatwo dostępny produkt były bardzo często serwowane w postaci różnych potraw. Kartofle, plince, babka czy kluski ziemniaczane były podstawą pożywienia mieszkańców. Wzmianki o spożywaniu klusek ziemniaczanych na Warmii i Mazurach znajdziemy w książce „Życie codzienne na dawnych Ziemiach Pruskich” Tomasza Chrzanowskiego.

Foto: WWiM
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz