Główny Inspektorat Sanitarny wydał w piątek ostrzeżenie dotyczące wycofywanych partii sera, z powodu podejrzenia obecności bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC). Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do problemów zdrowotnych.
"Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa" - poinformował w ostrzeżeniu.
Chodzi o produkt: "Ser MORBIER AOP", z datami minimalnej trwałości: "29.03.2025; 22.03.2025; 15.03.2025; 08.03.2025; 22.02.2025; 08.02.2025; 30.01.2025; 23.01.2025; 09.01.2025". Ostrzeżeniem objęte są wszystkie numery partii produktu z podanymi datami. Krajem pochodzenia jest Francja.
GIS przekazał, że prowadzony przez producenta i dystrybutorów proces wycofania kwestionowanego produktu z obrotu jest monitorowany przez organy urzędowej kontroli żywności.
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów mających kontakt z żywnością. Ogłoszenia te - jak podkreśla GIS - nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu i wycofania ich z asortymentu. (PAP)
kblu/ agz/
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz