Zamknij

31 PODMIOTÓW Z CERTYFIKATAMI NOWEJ SIECI "DZIEDZICTWO KULINARNE WARMIA MAZURY"

15:50, 10.12.2023 Aktualizacja: 16:02, 10.12.2023
Skomentuj

31 PODMIOTÓW Z REGIONU OTRZYMAŁO CERTYFIKATY NOWEJ SIECI "DZIEDZICTWO KULINARNE WARMIA MAZURY". UROCZYSTE ROZDANIE ODBYŁO SIĘ PODCZAS KONFERENCJI "ŻYWNOŚĆ WYSOKIEJ JAKOŚCI NA WARMII I MAZURACH - DOBRE PRAKTYKI, OCZEKIWANIA I WYZWANIA".?php>

?php>

Celem dwudniowej konferencji dotyczącej żywności wysokiej jakości, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej jest promocja nowej marki Warmii i Mazur - Sieć "Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury".?php>

?php>

?php>

?php>

?php>

?php>

Pod koniec 2022 roku zarząd województwa podjął decyzję o niekontynuowaniu dalszej współpracy w ramach Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle i nieprzedłużaniu licencji na używanie znaku Dziedzictwo Kulinarne przez samorząd województwa. Jednocześnie podjęto działania, by utworzyć nową markę regionu promującą i obejmującą szeroko pojęte dziedzictwo kulinarne.?php>

?php>

Pierwszego dnia wydarzenia wręczono certyfikaty pierwszym członkom sieci "Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury". Otrzymało je 31 podmiotów w kategorii: sprzedaż, gastronomia, producenci i przetwórcy oraz edukacja. Certyfikaty wręczała Sylwia Jaskulska, wicemarszałek województwa.?php>

Sieć "Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury" została powołana do realizacji następujących celów:?php>

1. rozwój i promocja żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej, regionalnej, ekologicznej opartej na lokalnych/regionalnych zasobach surowców, pochodzących z województwa warmińsko- mazurskiego;?php>

2. rozwój krótkich łańcuchów dostaw żywności;?php>

3. zachowanie, ochrona i dbałość o dziedzictwo kulinarne Warmii, Mazur i Powiśla;?php>

4. współpraca oraz wymiana wiedzy i doświadczeń pomiędzy członkami Sieci;?php>

5. promocja, wsparcie i rozwój członków Sieci;?php>

6. wzmocnienie tożsamości lokalnej/regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla;?php>

7. zapewnienie konsumentom/turystom regionalnej oferty kulinarnej;?php>

8. podniesienie atrakcyjności turystycznej regionu poprzez rozwój jego oferty kulinarnej;?php>

9. wzmocnienie konkurencyjności mikro, małych i średnich przedsiębiorstw;?php>

10. zwiększanie zainteresowania konsumentów i producentów żywnością naturalną wysokiej jakości;?php>

11. upowszechnianie i podnoszenie wiedzy na temat historii i tradycji kulinarnej Warmii, Mazur i Powiśla.?php>

Członkowie Sieci "Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury":?php>

?php>

?php>

?php>

KATEGORIA: SPRZEDAŻ?php>

1. Konfitura - kawiarnia cukiernia - ul. Niepodległości 3/3, 11-015 Olsztynek?php>

KATEGORIA: GASTRONOMIA?php>

2. Smażalnia Pluski - ul. Jeziorna 48/1, 11-034 Pluski?php>

3. Karczma Skansen Olsztynek- ul. Leśna 23, 11-015 Olsztyn?php>

4. Restauracja z Zielonym Piecem - ul. Floriana 1, 11-015 Olsztynek?php>

5. Zajazd Wiejski Elżbieta Mieczkowska - Szczechy Wielkie 15, 12-200 Pisz?php>

6. Gościniec Ryński Młyn - ul. Szkolna 3, 11-520 Ryn?php>

KATEGORIA: PRODUCENCI  I PRZETWÓRCY?php>

7. Zagroda Edukacyjna Warmińska Pszczoła - 11-030 Purda 124a?php>

8. Browar Kormoran Sp. z o.o. - al. gen. Wł. Sikorskiego 2, 10-057 Olsztyn?php>

9. Zakład Produkcyjno-Handlowy Mark - ul. Słowiańska 32A, 11-500 Giżycko?php>

10. Różana Pasieka - Różynka 2, 11-008 Świątki?php>

11. Tradycyjna Wędzarnia Warmińska Jarosław Parol - Kaborno 45, 11-030 Purda?php>

12. Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie - Nowa Wieś Reszelska 10, 11-230 Bisztynek?php>

13. Pasieka Pucer Dariusz i Małgorzata Pucer - Pastwiska 7, 11-410 Barciany?php>

14. Wędzonki Warmińskie Anna Piotrowicz - l. Juliusza Słowackiego 16, 11-100 Lidzbark Warmiński?php>

15. Gospodarstwo Rolne Nad Arem Izabela Ciesielska - Kierźliny 7; 11-010 Barczewo?php>

16. Gospodarstwo Ogrodnicze Joanna i Sebastian Walkiewicz - Frygnowo 64, 14-107 Gietrzwałd?php>

17. Tortolandia Ewa i Arkadiusz Jończyk - Garzewko 7A, 11-042 Jonkowo?php>

18. Dobre Pola - Otręba 20, 13-306 Kurzętnik?php>

19. Zakład Pasieka Wędrowna - ul. Rakowa 21, 10-185 Olsztyn?php>

20. Bohdan Stankiewicz KRP EKO ZŁOTNA - Złotna nr 28 A, 14-300 Złotna?php>

21. Firma Mark Łukasz Kiezik - ul. Suwalska 11, 11-500 Gajewo?php>

22. Flis - Pol - ul. Topolowa 12, 14-140 Miłomłyn?php>

23. Dzika Wędzarnia - Patryk Paszkiewicz,  Nowa Wieś 25, 11-030 Purda?php>

24. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku, ul. Wojska Polskiego 10; 19-400 Olecko?php>

25. Gospodarstwo Pasieczne Mazurska Pasieka, ul. Zielona 3a 19-400 Olecko?php>

26. Gospodarstwo Rybackie Szwaderki spółka z o.o., Swaderki 13a/1?php>

27. "Qraś" Wędliny Catering Robert Kurko, ul. Wierzbińska 221, 12-250 Orzysz?php>

28. POLKA Warmia sp.  o. o., Kobiela 45; 11-106 Kiwity?php>

29. Kozia Farma Złotna, Złotna 29, 14-300 Morąg?php>

30. Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Gołogóra" Sp. z o.o.?php>

KATEGORIA: EDUKACJA?php>

31. Lokalna Grupa Działania Stowarzyszenie "Południowa Warmia", Łajsy 3, 11-036 Gietrzwałd?php>

WWiM

(redakcja)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%