W tym roku w czwartek 10 kwietnia do rywalizacji w konkursie na wielkanocny mazurek stanęło pięć zespołów dwuosobowych z klas drugich i trzecich technikum żywienia i usług gastronomicznych.
Uczniowie w określonym czasie sporządzali ciasto, masy, polewy oraz ozdoby, aby na końcu składniki połączyć w całość. Wszystkie mazurki były pięknie ozdobione, miały różne kształty, ale oprócz walorów wizualnych liczył się przede wszystkim ich smak.
Mazurki wielkanocne to tradycyjne wypieki, które stanowią ozdobę świątecznego stołu. Stanowią także specjalność kuchni polskiej, a tradycja tego ciasta sięga setek lat.
Celem konkursu było więc podtrzymanie tradycji pieczenia mazurków i wyłonienie mistrza domowych wypieków. Z racji tego, że wszystkie mazurki były przepyszne, jury pod przewodnictwem Laury Barańskiej z cukierni IRMAG - Szczepańscy z Lubawy, musiało długo się zastanowić nad wyborem zwycięzcy.
Po zaprezentowaniu mazurków na świątecznie przygotowanym bufecie nastąpiła ich degustacja. Każdy z uczestników otrzymał nagrody i dyplomy, które wręczała dyrekcja szkoły i przewodnicząca jury.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
Zobaczcie poniżej zdjęcia z archiwum szkoły:
[FOTORELACJA]12416[/FOTORELACJA]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz