Spotkanie zorganizowane przez Powiat Olsztyński oraz Stowarzyszenie Szlak Świętej Warmii było okazją do premiery książki „Kuchnie Świętej Warmii” autorstwa Agaty Grzegorczyk-Wosiek i Wojciecha K. Szalkiewicza – najnowszego tomu z serii „Biblioteczka Świętej Warmii”. Publikacja przenosi czytelników w świat dawnych receptur, rodzinnych historii i kulinarnego dziedzictwa regionu.
Wicewojewoda Zbigniew Szczypiński podkreślił, jak ważne są takie inicjatywy w budowaniu tożsamości lokalnej i promocji dziedzictwa regionu:
– Warmia ma smak, który warto ocalić i pielęgnować. Dzięki takim wydarzeniom, jak dzisiejsza Biesiada, nie tylko poznajemy kulinarne tradycje, ale też uczymy się wspólnoty, szacunku do pracy i pasji naszych mieszkańców – powiedział podczas wydarzenia.
Uczestnicy mieli okazję skosztować wyjątkowych potraw kuchni warmińskiej, przygotowanych przez uczniów Zespołu Szkół im. Krzysztofa Celestyna Mrongowiusza w Olsztynku. Dzięki zaangażowaniu młodzieży oraz nauczycieli, stoły uginały się pod ciężarem tradycyjnych smakołyków – z pasztetem ze śledzia na czele.
Muzyczną oprawę zapewnił zespół Warmia Retro Band, który przeniósł gości w nostalgiczny klimat dawnych lat, dopełniając kulinarnego święta dźwiękami z przeszłości.
Wydarzenie było nie tylko kulinarną ucztą, ale też żywym dowodem na to, że wspólne działania lokalnej społeczności mogą owocować pięknymi inicjatywami, które łączą pokolenia i przypominają o tym, co w naszym regionie najcenniejsze.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz