Zajęcia te związane były z tradycją ludową wypiekania pączków na Tłusty Czwartek. W Polsce tradycja „Tłustego czwartku” i jedzenia pączków pojawiła się w XVI wieku. „Tłusty czwartek” był początkiem tłustego tygodnia – czasu zabaw i tłustego jedzenia. Wszyscy chcieli najeść się do syta przed długim 40-dniowym postem, którego w tamtym czasie surowo przestrzegano.
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich przedstawiły uczniom niezbędne przepisy do przygotowania idealnego pączka, kolejność, ilość dodawania składników oraz technikę wyrabiania ciasta. Młodzież miała okazję bliżej przyjrzeć się sposobom przygotowania pączków czy faworków i oponek.
Uczniowie z pasją wyrabiali ciasto na pączki oraz formowali faworki i oponki tworząc unikalne dzieła.
Warsztaty okazały się nie tylko edukacyjne, ale również pełne radości i wspólnej zabawy. Była to doskonała okazja do nauki nowych umiejętności kulinarnych oraz wzmocnienia współpracy i kreatywności w grupie. Warsztaty dostarczyły uczniom niezapomnianych wrażeń, rozbudziły ich zainteresowanie sztuką kulinarną.
Na zakończenie warsztatów uczniowie wraz Paniami z Koła Gospodyń przygotowali wspólny poczęstunek, któremu towarzyszył wspaniały klimat - nikt nie liczył kalorii, a zjadł więcej niż jednego pączka. Bo jak wiadomo nic tak nie smakuje jak własnoręcznie przygotowany posiłek!
Poniżej fotorelacja z warsztatów.
[FOTORELACJA]12328[/FOTORELACJA]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz