Niekoronowaną królową dawnych wiejskich ogrodów była malwa. Roślina o pięknych, dużych kwiatach występujących w białych, różowych, czerwonych, a nawet prawie czarnych kolorach.?php>
?php>
Warto polecić malwę wszystkim miłośnikom ogrodnictwa. Jest to roślina mrozoodporna, ale należy ją sadzić na żyznych glebach, w miejscach słonecznych i osłoniętych od wiatru. Bardzo ładnie wygląda posadzona przy drewnianym płocie, który jednocześnie chroni jej wysokie łodygi (dorastające nawet do 2-3 metrów) przed połamaniem. Inne stanowisko korzystne dla tego kwiatu to miejsca tuż przy jasnych ścianach budynków, na tle których wygląda bardzo ładnie.?php>
?php>
Roślina ta występuje najczęściej w jedno - lub dwurocznych odmianach. Jeśli chcemy uprawiać ją samodzielnie musimy zaopatrzyć się w nasiona. Zdolność do kiełkowania zachowują one przez 4 lata, a wysiewamy je w czerwcu lub lipcu do inspektu lub na rozsadnik. Następnie siewki mające dwa lub trzy liście należy przesadzić już na stałe miejsce jesienią lub wczesną wiosną. Sadzimy je w odległości 30-60 cm. Warto je okryć na zimę. Malwy rozsiewają się same jeśli tylko pozostawiamy przekwitłe kwiatostany na pędach z przeznaczeniem na nasiona. Jeśli chcemy cieszyć się naszymi malwami dłużej niż rok to w okresie kwitnienia należy usuwać przekwitłe kwiatostany. Dzięki temu latem będziemy mieć większą ilość kwiatów i przedłużymy życie naszych roślin nawet do 4-5 lat. Jednak z każdym rokiem będą one kwitły co raz słabiej, a ich kolory mogą się zmieniać ze względu na to, że rośliny te łatwo się między sobą krzyżują.?php>
?php>
Malwa nie lubi stanowisk suchych, po przesuszeniu choruje, dlatego w okresie suszy dobrze jest ją podlewać. Natomiast w wilgotne lata choruje na rdzę ślazową. Porażone liście należy zebrać i spalić.?php>
?php>
Z odmiany o prawie czarnych kwiatach można przygotować leczniczy wywar, który stosowany jest przy infekcjach dróg oddechowych. Świeżo rozwinięte kwiaty zbieramy w lipcu lub sierpniu przy słonecznej pogodzie. Potem suszymy je w przewiewnym miejscu. Łyżkę kwiatów zalewamy 350 ml gorącej, przegotowanej wody i parzymy przez 20-30 minut. Następnie taki macerat gotuje się przez 3 minuty pod przykryciem, odstawia na 10 minut do ostudzenia i cedzi. Odwar pijemy 3 razy dziennie między posiłkami po 1\8 szklanki. Pomaga on przy kaszlu. Można go także stosować do płukania gardła i jamy ustnej przy infekcjach.?php>
?php>
?php>
?php>
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz