Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj określonych poniżej. Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
?php>Szczegóły dotyczące produktu?php>
?php>
Produkt - Jaja świeże L Moja Kurka.?php>
?php>
Najlepiej spożyć przed: 17.09.2021?php>
?php>
Numer partii: 17/09/2021 PSK 98?php>
?php>
Kod na skorupkach jaj: 3PL30211306?php>
?php>
Producent: Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz, ul. Wiejska 55,?php> 62-060 Stęszew Będlewo, Zakład Pakowania Jaj Zaparcin PL30215904WE
?php>
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn?php>
?php>
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:?php>
?php>
Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz po otrzymaniu informacji o niezgodności rozpoczęło wycofanie partii kwestionowanych jaj z obrotu oraz poinformowało odbiorców.?php>
?php>
Zakład w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej dotychczas nie stwierdził niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych jak i badaniach laboratoryjnych.?php>
?php>
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Poznaniu, nadzorujący producenta kwestionowanych jaj, w ramach postępowania pobrał próbki urzędowe z kurników, z których pochodzą kwestionowane jaja.?php>
?php>
Zalecenia dla konsumentów:?php>
?php>
Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.?php>
?php>
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz